Kawa Inka w wersji zimowej

Zimą, jak nigdy, mam wielką ochotę na słodkie smaki. Kawa Inka do słodkich napojów raczej nie należy, chyba że…

zimowa kawa Inka

… chyba że dodamy jej trochę słodkości 🙂

Do przygotowania potrzebujemy:

– ciepłe mleko (wyjąć wcześniej z lodówki do ogrzania),

– kawa Inka,

– łyżka miodu (lipowy lub wielokwiatowy świetnie się komponuje),

– szczypta cynamonu,

– wrzątek.

Zatem do dzieła…

– do dużego kubka wsyp 2-3 łyżeczki kawy Inki i zalej wrzątkiem (lub prawie wrzątkiem – można odczekać minutę) do wysokości 2/3 kubka,

– po zalaniu posyp szczyptę cynamonu na piankę,

– odczekaj 1-2 minuty, by kawka ładnie się zaparzyła,

– następnie dolej mleko, wymieszaj. Moje proporcje to 2/3 kawy i 1/3 mleka.

– kawa powinna być bardzo ciepła, ale nie gorąca, wtedy jest idealna, by dodać miód. Jeżeli dodamy miód do wrzątku, straci on swoje właściwości zdrowotne (42 stopnie), pozostanie zwykłym słodzikiem.

– kawusię zamieszaj i gotowe.

zimowa kawa Inka

zimowa kawa Inka

zimowa kawa Inka

Dla fanów czekolady – kawę można posypać wiórkami słodkiej, pełnomlecznej 🙂

Osobiście uwielbiam zestaw: ciastko imbirowe + zimowa kawa Inka.

Smacznego!

Share