Zimą, jak nigdy, mam wielką ochotę na słodkie smaki. Kawa Inka do słodkich napojów raczej nie należy, chyba że…
… chyba że dodamy jej trochę słodkości 🙂
Do przygotowania potrzebujemy:
– ciepłe mleko (wyjąć wcześniej z lodówki do ogrzania),
– kawa Inka,
– łyżka miodu (lipowy lub wielokwiatowy świetnie się komponuje),
– szczypta cynamonu,
– wrzątek.
Zatem do dzieła…
– do dużego kubka wsyp 2-3 łyżeczki kawy Inki i zalej wrzątkiem (lub prawie wrzątkiem – można odczekać minutę) do wysokości 2/3 kubka,
– po zalaniu posyp szczyptę cynamonu na piankę,
– odczekaj 1-2 minuty, by kawka ładnie się zaparzyła,
– następnie dolej mleko, wymieszaj. Moje proporcje to 2/3 kawy i 1/3 mleka.
– kawa powinna być bardzo ciepła, ale nie gorąca, wtedy jest idealna, by dodać miód. Jeżeli dodamy miód do wrzątku, straci on swoje właściwości zdrowotne (42 stopnie), pozostanie zwykłym słodzikiem.
– kawusię zamieszaj i gotowe.
Dla fanów czekolady – kawę można posypać wiórkami słodkiej, pełnomlecznej 🙂
Osobiście uwielbiam zestaw: ciastko imbirowe + zimowa kawa Inka.
Smacznego!